NLP I MODELIRANJE IZVRSNOSTI

Vrati se na novosti

NLP I MODELIRANJE IZVRSNOSTI

  • Datum 06.03.2021.
NLP I MODELIRANJE IZVRSNOSTI

'Ono smo što stalno iznova činimo. Izvrsnost, dakle, nije jedan postupak, nego navika.' (Aristotel)

Uspjeh i izvrsnost su nesumnjivo pojmovi o kojima se često govori, piše i uči. Promatrajući najbolje (pojedince, tvrtke, obitelji i sl.), gotovo bez iznimke svi poželimo biti jednako dobri kao oni ili još bolji.

No, tu se susrećemo s pitanjem „Koja je to magična supstanca koja ljudima i tvrtkama daje snagu koja omogućuje da se i u vrlo lošim i nepredvidivim okolnostima iz okruženja i dalje napreduje, prepoznaju i koriste prilike, zarađuje i raste?“

Tu supstancu nazivamo IZVRSNOST i jedno od najvažnijih pitanja kojim se bavimo na našim edukacijama jeste „Kako doći do izvrsnosti, kako to postići?

KAKO DO IZVRSNOSTI

Kad smo došli na ovaj svijet, rodili smo se bez priručnika s uputama o tome kako koristiti svoj neurološki potencijal, kako se ponašati i kako razmišljati u nekoj situaciji. Sve o sebi i o našoj okolini naučili smo preko pozitivnih i negativnih iskustava.

Upravo su nas ta iskustva oblikovala u osobe kakve smo danas. Netko je veseljak, a drugi mrgud. Netko je društven, a netko povučen. Neki su ljudi strpljivi, dok drugi nemaju strpljenja. Netko se više fokusira na posao, dok je drugi više posvećen obitelji. Neki vole pomagati potrebitima, a neki misle samo na sebe.

U konačnici, svi smo jako različiti. Neki od nas se bolje nose s izazovima u životu, dok drugima zahtjevne situacije predstavljaju pravi problem. No, svatko od nas ima potencijal da unaprijedi ili čak potpuno promijeni neke obrasce razmišljanja i ponašanja i tako postane izvrstan/izvrsna u svemu što mu/joj je važno.

Zamislite na trenutak kako biste se osjećali kad biste imali malo više strpljenja ili kad biste bili organiziraniji nego inače? Možda se pitate je li uopće moguće nadići jutarnju tromost i započeti dan produktivno, umjesto odgađanja važnih zadataka? Ili prestati s nekom štetnom navikom? Ili razmišljati o scenarijima koji bude strah i o negativnim sjećanjima koja biste najradije izbrisali – je li to nešto što biste htjeli promijeniti?

Često se suočavamo s izazovima kad neke stvari nije moguće kontrolirati (kao u aktualnoj pandemiji) i to nas frustrira. Mi smo bića koja žele upravljati vlastitom sudbinom, a najčešće ne znamo da moć već jeste u našim rukama, u upravljanju našim vlastitim mislima i emocijama. To je jedini put ka ostvarenju svih naših snova, samo je potrebno znati upravljati tim sustavom.

Sada, zamislite da imate 'uputstva' za korištenje 'aplikacija' u vašem mozgu – ne bi li to bilo sjajno? Zamislite da možete iskoristiti puni potencijal vašeg uma. Možete kontrolirati ljutnju, strahove, tjeskobe i depresiju. Svaki problem, za koji ste mislili da je nemoguće riješiti, sada je rješiv.

Takav priručnik s uputama postoji i zove se Neurolingvističko programiranje (NLP).

ŠTO JE TO NLP

NLP je jedan od popularnijih smjerova u primijenjenoj psihologiji, bavi se proučavanjem izvrsnih pojedinaca i kompanija te postupkom MODELIRANJA IZVRSNOSTI sažima najvažnije aspekte ljudskog funkcioniranja (često skrivene od naše svijesti) koji doprinose izvrsnosti. Ti se aspekti u NLP-u pretvaraju u metode učenja koje vrlo brzo i sigurno unaprjeđuju učinak pojedinaca i grupa, bez obzira u kojem kontekstu oni djelovali (posao, timski rad, rukovođenje, poduzetništvo, zdravlje, obiteljski život, osobni rast i razvoj i sl.).

Temelj ovog pristupa jeste razumijevanje kako naš um obrađuje informacije (Neuro) i pretvara ih u riječi (Lingvističko) te tako utječe na naša stanja i ponašanja oblikujući obrasce razmišljanja i ponašanja (Programiranje) koji mogu biti više ili manje korisni ili ograničavajući.

Pažljivim odabirom načina razmišljanja i korištenja riječi u komunikaciji sa sobom i drugima mijenjamo neželjene mentalne programe i time mijenjamo i sve što postižemo (osobito ono što se razlikuje od uobičajenoga).

TEMELJNI PRINCIPI UMA

Iako mislimo da znamo kako se riješiti neke štetne navike, to ipak ne ide uvijek lako. Razlog za to leži u činjenici da ciljeve postavljamo svjesnim dijelom našeg uma (onim racionalnim, verbalnim), dok je pravi tvorac našeg uspjeha nesvjesni dio uma (iracionalni, osjećajni i vizualni dio). Ako ne znamo kako komunicirati s nesvjesnim dijelom našeg uma, onda zaista nije lako prestati pušiti ili ostaviti po strani vrećicu čipsa koji pojedemo svaku večer iako znamo da to što radimo nije zdravo.

U našem 'operativnom sustavu' koji u NLP-u zovemo nesvjesni um 4 su glavne 'aplikacije' ili 4 ključna principa rada na kojima počiva sve što postižemo:

  1. Um je dizajniran za očuvanje našeg integriteta – uvijek radi u našem najvećem interesu!

Zamislite svoj um kao svog posvećenog zaštitnika koji poslušno provodi sve što mu naredite. Ako mu dajete jasne i jednoznačne upute, on će savršeno odraditi svoju svrhu i dovesti vas tamo gdje želite. No, isto tako, sabotirat će vaše ciljeve, ako ste neodlučni ili u konfliktu sami sa sobom jer će zaključiti da je najbolje ništa ne mijenjati dok se oko cilja unutar sebe ne uskladite (sjetite se samo svih onih novogodišnjih odluka!).

SAVJET: Razriješite dvojbe i budite cijelim bićem usmjereni na ono što želite postići.

  1. Reagira na ugodu i na bol – vodi nas prema užitku/ugodi i tjera od nelagode/boli!

Jednostavan princip, po kojem um procjenjuje je li nešto u našem interesu ili ne, jeste količina užitka nasuprot količini boli koju neka aktivnost aktivira. Razmišljamo li o nekom zadatku na negativan način i pritom kod sebe stvaramo neugodne emocije, naš će nas um sabotirati i tu ćemo aktivnost odgađati (na primjer, odlazak u teretanu - vezano za jednu od novogodišnjih odluka J)

SAVJET: Povežite svoj cilj s ugodom čak i ako je aktivnost koju trebate napraviti neugodna.

  1. Osjetljiv je na slike koje zamišljamo i na riječi koje izgovaramo!

U našoj se podsvijesti neprekidno odvijaju misaoni procesi u formi slika, zvukova, osjeta i riječi koje izgovaramo i to je način komunikacije koji naš ’poslušni zaštitnik’ pažljivo osluškuje i doslovno provodi u djelo kroz postupke i osjećaje. Ako u našem umu dominiraju slike onoga što ne želimo i onoga što stvara nelagodu, naš će um reagirati u skladu s time – nastojat će nas udaljiti od tih sadržaja. Isto se događa i kada koristimo negativne, katastrofične i prijeteće riječi – možda ćemo krenuti prema cilju koji želimo postići, ali će naše napredovanje biti sporo i samo-sabotirajuće (možda ćete uplatiti mjesečnu članarinu u teretani i onda otići samo jednom i zaključiti da sada nije pravi trenutak za taj cilj).

SAVJET: Stvarajte slike uspjeha i umjesto 'ne mogu, moram, ne smijem' izgovarajte poticajne riječi: 'mogu, želim, biram!'

  1. Voli poznatost i opire se novome!

Svi ćemo se složiti da posjedujemo nevjerojatan neurološki potencijal koji savršeno funkcionira i može se prilagođavati i razvijati. Jedini je trik ovdje taj što naš um teži ponavljanju već usavršenih obrazaca i ponašanja i opire se promjeni. Zato svaka promjena i svaki novi cilj koji želimo postići zahtijeva u prvo vrijeme svjesnu i discipliniranu višekratnu aktivaciju novih programa sve dok to ne postane nova navika i nova rutina.

SAVJET: Učinite nepoznato poznatim, a poznato nepoznatim. Svjesnost i disciplina stvaraju čuda J.

ZAVRŠNE MISLI

Primjenjujući brojne NLP tehnike koje počivaju na ovim principima svatko može postići izvrsnost, postati najbolja verzija sebe i značajno unaprijediti svoj život.

Zamislite sada svijet kao zajednicu izvrsnih pojedinaca. Koji žive lišeni nepotrebnog stresa, životom bez strahova i briga, bez ružnih i ograničavajućih sjećanja na traumatska iskustva, životom u kojem svatko zna kako pravilno reagirati na izazove koji dolaze izvana zadržavajući svoj mir, stabilnost, optimizam i zdravlje… Svijet u kojem prevladava razumijevanje, povjerenje i poštovanje…

NLP ima upravo taj potencijal, daje nam korisne i djelotvorne alate za stvaranje boljeg i svjesnijeg društva i svjetlije budućnosti za sve nas.

U Zagrebu, 20.01.2021.

Elvira Dobrić Fajl, prof. NLP Master Trainer

 

Želite li saznati više o NLP-u kontaktirajte nas ili se prijavite za besplatno uvodno predavanje koje će 11.2. (četvrtak) u 18 sati održati gđa Elvira Dobrić Fajl u Didasku u Čakovcu.

Program i teme NLP treninga šaljemo vam putem e-maila na Vašu zamolbu.

 Sve informacije možete dobiti na 099 422 9866 ili na didasko@didasko.hr.

https://www.didasko.hr/kontakt


Broj mjesta je ograničen, sukladno mjerama.


 


KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image