5 SAVJETA ZA USPJEH NA MATURI

Vrati se na blogove

5 SAVJETA ZA USPJEH NA MATURI

  • Datum 02.01.2019.
5 SAVJETA ZA USPJEH NA MATURI

Državna matura izazov je za svakog, pa i najuspješnijeg učenika. Razna znanja i vještine testiraju se na ovom ispitu za koji se učenici srednjih škola pripremaju mjesecima, neki čak godinama, a uspjeh se ne čini uvijek zajamčenim. Ispit iz državne mature iz engleskog jezika težak je iz više razloga. Prvo, učenici moraju biti vješti u gramatici, čitanju, pisanju i slušanju. Drugo, posebno ako odaberu višu razinu, naše srednjoškolce čekaju teški i zahtjevni zadaci. Osim toga ostaje iznimno visoka razina stresa vezana uz ovaj ispit za svakog učenika koji polaže državnu maturu. Može li se taj stres nekako smanjiti? Može li ispit iz engleskog jezika biti taj na koji će učenici izaći s većim pouzdanjem?

Evo nekoliko savjeta kako se pripremiti!
1. PRIJE ISPITA

Rješavanje čim većeg broja zadataka sličnih onima koji učenike čekaju na maturi sigurno je odličan i provjeren način kako se upoznati s zadacima. Međutim, to nije dovoljno. U Didasku se trudimo kroz pripreme za maturu učenike upoznati sa zadacima na temeljitiji način i to tako da učenici sami slažu zadatke jedni za druge. Ako želite, možete to učiniti sa svojim prijateljima iz škole. Uzmite tekst iz udžbenika ili neki nepoznati tekst online. Izvadite riječi ili odlomke (ovisno koji tip zadatka želite vježbati – gapped text ili multiple choice), pomiješajte redosljed odlomaka i dodajte neki odlomak koji je iz nekog drugog teksta ili dodajte riječi kako biste dobili zadatak s više mogućih odgovora. Dajte svoj zadatak prijateljici ili prijatelju i pokušajte riješiti njihov. Na ovaj način upoznati ćete zadatak iznutra i biti spremniji kad takav zadatak sretnete na ispitu.

together

2. SLUŠANJE

Pokušajte slušati što više tekstova na engleskom jeziku. Slušajte BBC radio online. Gledajte TED Talks (kratki govori od 20 minuta na mnoštvo različitih tema) i pokušajte napisati sažetak govora kad ga odslušate. Slušajte glazbu na engleskom jeziku i napišite sažetak teksta pjesme. Tijekom slušanja nemojte čitati pitanja – to učinite prije nego počne snimka. Pokušajte bilježiti ključne riječi koje čujete, one će vam pomoći kod odabira odgovora.

learning

 

3. ESEJ

Obratite pozornost na planiranje eseja prije samog pisanja (o ovoj temi pročitajte više ovdje: Uz dobar plan do odličnog eseja na državnoj maturi! ), provjerite jeste li koristili što više različitih veznih riječi i izraza te pokušajte čim više vježbati pisanje.

4. NA ISPITU

Iako se to čini kao nepotrebni savjet koji se podrazumijeva, čitajte pažljivo zadatke. U pitanjima i mogućim odgovorima podcrtavajte ključne riječi. U zadatku koji sadrži temu eseja podcrtajte ključne riječi i ispišite ih na list papira koji ćete koristiti za planiranje. Planirajte vrijeme koje ćete provesti na planiranje eseja i ostavite dovoljno vremena za pisanje samog teksta.

5. SAMO HRABRO!

Ako počnu napadaji panike tijekom ispita, glavu gore i na sljedeći zadatak! Ako Vam se čini da ne znate odgovor, provođenje dužeg vremena na istom zadatku samo će uzrokovati veću paniku. Krenite dalje i vratite se kasnije na zadatak koji je ostao neriješen.

keep

Iako naše srednjoškolce čeka velik ispit, budite sigurni da postoje provjerene tehnike koje vam mogu pomoći kako bi državna matura prošla opuštenije i s većim pouzdanjem.
Provjerite više o pripremema za državnu maturu ovdje!

A trebate li još savjeta ili pomoć, obratite nam se putem maila ili u komentarima. Sretno!


KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image