OBRAZOVANJE U INOZEMSTVU – NEPROCJENJIVO!

Vrati se na blogove

OBRAZOVANJE U INOZEMSTVU – NEPROCJENJIVO!

  • Datum 22.06.2017.
OBRAZOVANJE U INOZEMSTVU – NEPROCJENJIVO!

Studirati vani ili ostati kod kuće – dilema je s kojom se suočava sve veći broj perspektivnih studenata i srednjoškolaca. U svojoj biti to je pitanje pitanje sigurnosti: i za učenike koji odlaze na studij u Hrvatskoj daleko od kuće, primjerice iz Čakovca u Rijeku ili Zadar, ta je ideja manje zastrašujuća od odlaska u stranu zemlju. Kad sam se sama našla u toj situaciji, prvi instinkt govorio mi je da ostanem u Rijeci: predivan grad, pun pozitivnih vibracija, za koji je niz studenata govorio da im je zauvijek pozitivno obilježio život. S druge strane: Austrija, nepoznata kultura i nedovoljno poznat jezik.

Bilo bi vrlo nerealno čak i za starijeg studenta ili studenticu u kasnijoj fazi obrazovanja tvrditi da je lako studirati ili učiti jezik van svoje matične zemlje. U prvom sam semestru plakala kao beba svaki tjedan i govorila da želim kući, da mi je dosta toga što se stalno osjećam (nakon što sam navikla biti odlična učenica cijeli život) kao najnesposobnije stvorenje na planeti, da mi je problem i najjednostavnija svakodnevna radnja. Navikavanje na dijalekt, na osjećaj manje vrijednosti jer ne mogu odrađivati nastavu na razini izvornih govornika, strah od svakog pitanja postavljenog na predavnju ili seminaru, skrivanje u zadnjem redu… S druge strane, priličan financijski teret za roditelje, osjećaj da sam ih nepotrebno opteretila svojim ambicijama, a mogla sam lijepo ostati doma!

http://www.topuniversities.com/blog/studying-abroad-pros-cons

Nakon prve faze oduševljenja i nešto duže faze privikavanja, slijedio je miran period kad sam jednog dana jednostavno shvatila da s lakoćom prolazim kroz svakodnevne obaveze, da čak postižem dobre rezultate i da uživam u gradu u kojem na svakom uglu čujem drugi jezik, vidim ljude drukčije puti i učim o životu na vrlo neposredan, a izrazito učinkovit način. U jednom trenutku našla sam se kako sjedim na terasi i pijem kavu s izvornom govornicom i bez napora čavrljam o fakultetu i o mnoštvu različitih tema. Počela sam izrazito cijeniti svoje male svakodnevne rutine: odlazak od kuće, vožnju tramvajem pa autobusom do sveučilišta, predavanja u kojima sam uživala, sjedenju u knjižnici ili small talk dok se čeka iduće predavanje. Vožnja kući, pogled u poštanski sandučić, kava s cimericama nakon faksa. Večernja šetnja predivnim, veselim gradom ili izlazak. Izazovi su postali nešto što se standardizirano rješava a upoznavanje jednog naroda i njegovih raznolikosti, posebnosti i ljepota nešto što mi je obogatilo način razmišljanja zauvijek. Razdoblje studiranja vani period je kojeg se sjećam s strahovitom nostalgijom i zadovoljstvom. Iako je odlazak iz Austrije jedno od najbolnijih trenutaka (točnije mjeseci) mojeg života, jednako kao i dolazak tamo, ne mogu zamisliti ništa što bi tome pariralo i što bi mi u jednakoj mjeri pružilo zadovoljstvo i veliku životnu školu: kako neovisnosti, tako i osjećaja postignuća i podizanja svjesti o različitosti među ljudima i ljepoti te različitosti.

Dragi srednjoškolci i studenti, nikako nemojte misliti da je odlazak na obrazovanje u stranu zemlju, unatoč globalnoj povezanosti i mogućnostima komunikacije s voljenim osobama koje ostavljate kod kuće, jednostavan ili bezbolan. Iako Vam se čini da je Hrvatska mala zemlja bez mnogo potencijala, ona je Vaš dom i ono što najbolje poznajate – da, nedostajati će Vam u vrlo velikoj mjeri. Ali znanje koje ćete steći – ne samo akademsko ili vezano uz strani jezik – već životno, biti će više nego dovoljno da nadoknadi negativnosti. To je vrijeme koje nikad nećete zaboraviti i kojeg ćete se uvijek prisjećati i rado o njemu pričati. Kraći periodi boravka u inozemstvu mogu Vam dati uvid u to što možete očekivati jednom kad se zaista otisnete u nepoznato: u kontroliranim uvjetima, gdje uvijek imate nekog tko Vam može pomoći ili jednostavno s Vama razgovarati na Vašem materinjem jeziku, biti će lakše i objektivno sagledati situaciju, a i potpunije uživati u mogućnostima koje Vam nude zemlje poput Njemačke ili Velike Britanije, a sjećanja koje ćete ponijeti kući biti će, jednostavno rečeno, neprocjenjiva.

Obratite nam se ako želite da Vam preporučimo škole stranih jezika u inozemstvu ili jednostavno ako želite razgovarati.
Radujemo se Vašem posjetu!

https://www.didasko.hr/ucenje-u-inozemstvu

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image