BOGAT VOKABULAR – KAKO GA STEĆI?

Vrati se na blogove

BOGAT VOKABULAR – KAKO GA STEĆI?

  • Datum 21.05.2014.
 BOGAT VOKABULAR – KAKO GA STEĆI?

Piše: LANA MESMAR ŽEGARAC

Učenje novih riječi je jedno od najvažnijih područja učenja jezika. Često čujemo od polaznika, a primjećujemo to i sami kad koristimo strani jezik, da nam fale riječi, da ih se ne možemo sjetiti. Kako onda osigurati da te riječi nekako ostanu dostupne i da nam se obogati rječnik na stranom jeziku?

”Aahhhh, learning vocabulary! It must be the sexiest element of learning a language.And perhaps the most controversial. It’s not for nothing that polyglots call it the Kim Kardashian of the language-learning community.“ (Noel van Vliet, Ask the Experts, 2013)

Noel van Vliet, blogger i utemeljitelj stranice www.smartlanguagelearner.com, došao je na ideju da pita neke od svjetskih stručnjaka koji su najbolji načini za učenje vokabulara. Na njegovom je blogu trideset osmero lingvista, pisaca, prevoditelja i nastavnika iz cijelog svijeta podijelilo svoja iskustva. Evo nekoliko savjeta koje smo za Vas izabrali:

Nikad nemojte učiti riječi same. Učite grupe riječi koje se često koriste zajedno. Na primjer nemojte pokušavati zapamtiti riječ ”flock” samu, već u kombinaciji” flock of sheep” (kaže Aaron Knight, utemeljitelj PhraseMixa i predavač engleskog u Japanu). Ovo je savjet koji često dajemo polaznicima: ako zapamtite frazu, lako ćete uz pomoć već poznate konstrukcije tvoriti nove, kao što je ”a flock of birds” i slično.

Albert Wolfe, pisac i predavač engleskog na Peizheng College u Guangzhou u Kini, smatra da je najlakši način da se zapamti veliki broj riječi da ih čim češće vidimo: na zidu, u bilježnici koju nosimo sa sobom, na desktopu kompjutera. Na taj način biti ćemo izloženiji tim riječima na dnevnoj bazi. Ove godine u Didasku stavljamo veliki naglasak baš na ovaj tip učenja riječi. Kad dođete u naše škole u Prelogu i Čakovcu vidjeti ćete da ste okruženi riječima na stranom jeziku: prvo ćete otvoriti „door“, zatim ući u ”hallway”, te potražiti svoju ”classroom” u kojoj se nalazi ”desk”, ”chair”, ”window”, ”board” itd – naravno na nekoliko različitih jezika.

Ako ste kreativni tip osobe, možda bi Vam odgovarao način koji predlaže Andre Klein, autor knjige ”Learning German Through Storytelling”. On smatra da čitanjem zanimljivih kratkih priča možemo stvoriti potrebni kontekst za učenje novih riječi. Te ćemo riječi tako povezivati s likovima, situacijama i odnosima, kao u stvarnom životu. Ako Vam se sviđa ovakav način učenja, obratite se nastavnicama i one će Vam ponuditi nekoliko knjiga iz naše knjižnice prilagođenih Vašoj jezičnoj razini.

Ponovo nas čitajte za 2 tjedna kada ćemo objaviti nastavak ovog posta s još nekoliko savjeta kako naučiti što više novih riječi. A Vi u međuvremenu pokušajte primijeniti neke od ovih savjeta.
Do čitanja!

Provjerite naše tečajeve stranih jezika!

https://www.didasko.hr/strani-jezik

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image