JEZICI I PUTOVANJA - I. DIO

Vrati se na blogove

JEZICI I PUTOVANJA - I. DIO

  • Datum 15.02.2019.
 JEZICI I PUTOVANJA - I. DIO

Jedan od važnijih razloga koje polaznici često navode kao poticaj za učenje jezika je snalaženje i komunikacija prilikom putovanja. Osjećamo se „zakinuto“ i nesigurno kada ne znamo barem na osnovnoj razini komunicirati s domaćinima strane zemlje koju posjećujemo. Naravno da ne možemo znati sve jezike koji postoje, ali za komunikaciju na europskim putovanjima važni su nam engleski i njemački jezik, s time da nam engleski uvelike pomaže i kad putujemo dalje od našeg kontinenta.

Kako bismo Vam pomogli u snalaženju i komunikaciji u stranim zemljama, proveli smo malo istraživanje među našim polaznicima koji su posjetili zemlje u kojima se govore ovi jezici kao izvorni jezici. Pitali smo ih o njihovim iskustvima, preporukama, anegdotama, a uz njihove priče donosimo i kratak pregled najvažnijih fraza po etapama putovanja. Pa krenimo na put!

PRIJE POLASKA

ENGLESKI JEZIK

Mirela, Republika Irska: Prije putovanja bitna je dobra organizacija. Mi istražimo sve najvažnije znamenitosti i biramo one koje su prioritet prema dužini putovanja. Za Republiku Irsku nije potrebna viza, a odsjeli smo kod prijatelja, pa priprema nije bila toliko dugotrajna.

Darinka, Australija: Za Australiju je potrebna viza za koju se možete prijaviti online na stranicama australske ambasade. Postupak je vrlo jednostavan, morate samo popuniti obrazac s osobnim podacima, razlogom posjeta, odredištem i slično. Preporučamo prijavu barem mjesec dana prije. Viza vrijedi 3 mjeseca od ulaska u zemlju. S obzirom na to da smo angažirali putničku agenciju, prije puta rezervirali smo putovanje, a agencija je organizirala ostale detalje.

Filip, SAD: Za SAD je potrebna viza, za koju se prijavite online. Postupak nije baš jednostavan, pa rezervirajte dosta vremena za prijavu. Nakon prijave dobit ćete poziv za razgovor na američkoj ambasadi. Ponesite putovnicu, osobne dokumente i izvadak s bankovnog računa. Na izvatku se mora vidjeti da imate raspoloživo 1.000 dolara za svaki dan putovanja. Na ambasadi nisam dugo čekao, razgovor je kratko trajao, a pitanja su jednostavna – kamo idemo, zašto, jesmo li zaposleni ovdje u Hrvatskoj, zanimanje, obitelj i slično. Osim toga, prije puta morate rezervirati zrakoplovnu kartu, otprilike 6 mjeseci unaprijed, kao i smještaj. Možete koristiti stranice poput Bookinga, ali provjerite i recenzije na TripAdvisoru. Ako želite koristiti unajmljeni automobil, i to morate rezervirati unaprijed. Mi smo to učinili otprilike 4 mjeseca prije putovanja, jer smo tako dobili veći popust. Preporučam stranicu rentalcars.com. Za hranu možete rezervirati kupone, te ćete dobiti popust za veće količine hrane. To možete učiniti na stranici groupon.com. Ako želite prisustvovati sportskim događajima, i za njih rezervirajte kartu unaprijed.

NJEMAČKI JEZIK

Nikola, Njemačka: Putovao sam u Njemačku iz poslovnih razloga, na sajam u Hannoveru. Za sajam planirajte sve unaprijed barem 7 mjeseci, smještaj je nakon toga vrlo teško naći u blizini mjesta održavanja sajma. Kartu za sajam nabavite barem 9 mjeseci prije održavanja, rezervirajte štand, i isplanirajte sve što ćete na štandu imati, jer timu koji organizira sajam morate poslati plan štanda sa svim detaljima. Ako putujete zrakoplovom, rezervirajte kartu na vrijeme. Hotel smo rezervirali telefonom, dogovorili cijenu, a rezervaciju potvrdili elektroničkom poštom.

Kruno, Švicarska: Za Švicarsku nije potrebna posebna priprema. Nije potrebna ni posebna dokumentacija, iako preporučam u Hrvatskoj promijeniti valutu, isplativije je.

U ZRAČNOJ LUCI / U PROMETU

NJEMAČKI JEZIK

Kruno, Švicarska: Zračna luka u Zürichu vrlo je dobro organizirana i povezana s gradom podzemnom željeznicom, tako da ste u centru grada za desetak minuta. Ako putujete autocestom, godišnja vinjeta stoji Vas 30tak Eura. Nema dnevne ili godišnje vinjete. Ceste su vrhunske.

Nikola, Njemačka: Putovali smo autocestom, a vinjetu za Austriju možete kupiti u Sloveniji. Autocesta u Njemačkoj je vrlo opasna, promet je izrazito gust i  važno je slušati lokalni radio gdje možete čuti obavijesti o prometu svakih petnaestak minuta.

NEKE VAŽNE FRAZE ZA ZRAČNU LUKU:

Wo ist bitte ..?/ Wo finde ich..?/ Wo befindet sich..? Wo gibt es…?

Und wie komme ich bitte dahin..?

Wir haben 2 Koffer und eine Tasche.

Wo bekomme ich mein Gepäck, bitte?

Fliegt das Flugzeug pünktlich ab?

 

ENGLESKI JEZIK

Filip, SAD: U zračnoj luci smo se prijavili 24 sata prije polaska zrakoplova kako bismo izbjegli gužvu. Važno je pametno pakirati stvari – ako Vam izgube prtljagu, imajte važne stvari sa sobom u ručnoj prtljazi. U zračnoj luci u SAD-u često izaberu nasumično ljude za provjeru, pa se nemojte iznenaditi. Trebalo nam je dva sata da izađemo iz zračne luke zbog te provjere. Kad sletite, ispunite formular, nastavite do kontrole putovnica, uzmete prtljagu, koja će Vam zatim biti provjerena. Za to čekate u redu i zna potrajati. Carinski službenici provjeriti će Vam putovnicu i vizu još jednom prije nego što izađete iz zračne luke.

Darinka, Australija: Pažljivo pogledajte svoju kartu, budite sigurni da znate koji je vaš izlaz i broj leta. Pažljivo slušajte obavijesti u zračnoj luci. Kad smo sletjeli u Sydneyu, uzeli smo prtljagu i pokazali dokumente, vrlo je jednostavno. U Queenslandu se čak možete prijaviti na automatu u zračnoj luci.

Mirela, Irska: U Irsku i natrag možete putovati za 350 kn, ako putujete aviokompanijom kao što je RyanAir. Jeftinije letove možete naći iz Budimpešte.

 

NEKE VAŽNE FRAZE ZA ZRAČNU LUKU:

What time is my flight?

Where is my gate?

Where is the restroom?

I have a connecting flight.

I am travelling for work/ leisure.

I am staying at…

Where can I find a taxi?

 

Nadamo se da smo vam ovim informacijama barem malo pomogli ili vam dali ideju kako da se sami pripremite za svoje putovanje u inozemstvo.

U sljedećem blogu slijedi nastavak s ovim temama: dolazak u hotel i snalaženje po gradu.

Imate li i vi slična iskustva i dogodovštine s putovanja koja biste rado podijelili s nama, biti će nam vrlo drago i zanimljivo ih čuti u komentarima!

Javite se na didasko@didasko.com.hr ili nas nazovite na 040 391 072 ili na 099 259 1701.

https://www.didasko.hr/strani-jezik

Vaš Didasko tim


KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image