KAKO SE PRIPREMITI NA UČENJE NOVOG JEZIKA (ILI NASTAVAK)?

Vrati se na blogove

KAKO SE PRIPREMITI NA UČENJE NOVOG JEZIKA (ILI NASTAVAK)?

  • Datum 22.03.2021.
 KAKO SE PRIPREMITI NA UČENJE NOVOG JEZIKA (ILI NASTAVAK)?

Dakle, odlučili ste naučiti novi jezik ili nastaviti s učenjem. Nakon razmišljanja, prevladavanja nelagode i financijskih kalkulacija, donijeli ste odluku. Neke će Vas situacije sigurno zateći, no možete li se ikako pripremiti kako bi Vaš tečaj bio čim uspješniji?

1 Odredite svoje ciljeve

Čak i kod klasičnog tečaja s udžbenikom i programom, voditelj ili voditeljica tečaja sigurno će željeti znati koje ciljeve imate. Želite li više poslovnog ili općeg jezika? Unutar tih polja, trebate li poraditi na određenoj vještini (slušanje, čitanje, pisanje, govor, gramatika…)? Trebate li specifičan vokabular? Imate li vremensko ograničenje? Sva ta pitanja utjecati će na odabir tečaja ili će dati nastavniku ili nastavnici pojam o Vašim konkretnim potrebama.

2 Razmišljajte praktično

Tečaj nije nastava u državnoj školi. Najvažnije je naučiti komunicirati, a ne dobiti ocjenu ili dobar postotak. Posvetite svoje dragocjeno slobodno vrijeme tečaju kako biste se zabavili, trenirali mozak i naučili nešto novo, te tako proširili vidike. Prihvatite greške kao nešto uobičajeno i normalno. Ne, nećete se osramotiti i ne, nastavnici se neće smijati kad pogriješite. Svi smo prošli taj proces i znamo točno što prolazite. Usput ćete upoznati nove ljude i čuti nešto korisno i zanimljivo.

3 Prihvatite činjenicu da učenje zahtjeva vrijeme i trud

Koliko god izvrsni bili Vaši nastavnici, oni Vas vide tek jedan do dva puta tjedno. Ostalo vrijeme ne smije ostati neiskorišteno. Posvetite 15tak minuta svaki dan Vašem jeziku – shvatite to kao fitness za Vaš mozak!

4 Nađite zabavan način kako da učite jezik samostalno u slobodno vrijeme

Zanima Vas književnost? Nastavnici Vam mogu preporučiti ili posuditi knjigu na stranom jeziku. Volite glazbu? Pronađite glazbenike koji pjevaju na jeziku koji učite i slušajte tekst pjesme svaki dan. Čak i ako razumijete tek nekoliko riječi, vaš će mozak tražiti i pamtiti zakonitosti u jeziku.

5 Učite kao dijete

Djeca uče brzo jer nisu sramežljiva, jer ih ne zamaraju greške i jer jezik uče kroz igru. Učinite to i Vi i učenje će postati zabava, a ne obaveza. Odrasle polaznike najviše muči to da će se naći u neugodnim situacijama, međutim zapamtite: tog trenutka kad počinjete učiti, krenuli ste na divno putovanje koje Vas vodi u nepredviđene predjele. Nije važno ako koji put zapnemo na nekoj prepreci!

6 Iskoristite svoj tečaj

Ovo Vam možda zvuči besmisleno: na kraju krajeva, izdvojili ste novac i vrijeme, pa naravno da ćete iskoristiti tečaj. Međutim, mnogo polaznika na kraju tečaja dođe do zaključka da su mogli kvalitetnije iskoristiti vrijeme koje su proveli na tečaju. Ne bojte se postavljati pitanja: možda Vaše kolege na tečaju zanima ista stvar ili će im Vaše pitanje dati uvid u nešto o čemu nisu razmišljali. Nastavnici će dobiti bolji uvid u to što Vas zanima ili muči. Ako smatrate da tečaj ne ide u smjeru koji ste zamišljali, razgovarajte s nastavnicima! Izrazite svoje želje i potrebe bez oklijevanja jer će to koristiti svim dionicima. Potaknite nastavnike da Vam više puta ponove nešto što Vam je teško ili riječ koju ne možete izgovoriti. Recite nastavnicima kad ste umorni – oni će izmisliti aktivnost koja Vas neće umarati a da bude korisna i relevantna. Uvijek imajte na umu da ste na tečaju radi sebe i da su nastavnici tu za Vas. Ako nemate ideju kako učiti u slobodno vrijeme, obratite se voditeljima tečaja da Vam daju dodatne materijale. Po našem iskustvu, kolegijalnost i tolerancija dolaze prirodno na tečajevima gdje su polaznici otvoreni i iskreni, a korist je daleko veća i značajnija.

Ako Vas je ovaj tekst potaknuo na učenje novog jezika, javite nam se i naći ćemo program koji Vam najviše odgovara. Želimo Vam sretno i zabavno učenje!

 

Pogledajte koje sve strane jezike možete naučiti uz Didasko programe

https://www.didasko.hr/strani-jezik

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image