KAKO USPJEŠNIJE RIJEŠITI ZADATKE ČITANJA I SLUŠANJA NA MATURI?

Vrati se na blogove

KAKO USPJEŠNIJE RIJEŠITI ZADATKE ČITANJA I SLUŠANJA NA MATURI?

  • Datum 18.01.2021.
KAKO USPJEŠNIJE RIJEŠITI ZADATKE ČITANJA I SLUŠANJA NA MATURI?

Osim pisanja eseja, te nekih tehnika koje možete koristiti kako biste uštedjeli vrijeme te istovremeno bili sigurni da ste potpuno ispunili zadatak, postoje jednostavni načini kako što uspješnije riješiti zadatke čitanja i slušanja. Krenimo sa zadacima slušanja. Radi se o zadacima s ponuđenim rješenjima od kojih vi morate odabrati najtočnije. Kod više razine, ispitivači će testirati vašu pažljivost kod slušanja tako da „podmetnu“ riječi koje ćete čuti u snimci u krivi odgovor (tzv. “word spotting“). Odgovor na pitanja s više ponuđenih odgovora u velikoj je većini slučajeva parafraza onog što ste čuli ili pročitali. Vrijeme prije slušanja iskoristite tako da pažljivo pročitate pitanja i sve ponuđene odgovore te usput podcrtate ključne riječi. Primjerice:

1 Alana explains that it is wrong to think gorillas are dangerous because

  1. They are quite gentle animals that form family groups
  2. In her many years of research, she has never seen them act agressively
  3. They only fight out of self-defence or to protect their families

Ili:

image1

http://www.caeexamtips.com/listening/#listening1

image2

Dok čitate i razmišljate o ključnim riječima, pokušajte predvidjeti što bi moglo biti tema odlomka koji ćete slušati te koji bi mogao biti točan odgovor. Razmislite o sinonimima riječi iz pitanja i odgovora koji bi se mogli pojaviti u samom odlomku. Iako se čini premalo vremena za sve navedene radnje, ako dovoljno vježbate, sve se te radnje mogu događati gotovo istovremeno dok podcrtavate ključne riječi.

„Word spotting“ je uobičajena tehnika provjere koncentracije učenika kod slušanja i za pitanja kod kojih morate spojiti određenu rečenicu s određenim govornikom. Za ovakav je tip zadatka vrlo važno razmisliti o sinonimima prije slušanja, te označiti ključne riječi. Ako vam je ovo najteži dio slušanja, niste jedini! Najlakše ćete naučiti izaći na kraj s ovakvim zadatkom tako da ga što više puta riješite, a nakon toga uvijek pročitate transkript i utvrdite točno zašto ste i gdje pogriješili. Učite na greškama!

ZADATCI ČITANJA

Kod zadataka čitanja situacija je slična sa zadacima gdje imate ponuđene odgovore, samo što tekst sada imate pred sobom i možete ga iskoristiti. Nakon što ste gotovi sa zadatkom, tekst mora izgledati mnogo drukčije nego što je izgledao prije. Smatram da je ovdje najvažnije pripremljeno čitati: radi se o opsežnijim tekstovima, pa za samo čitanje trebate vremena. Dakle,

  1. pročitajte pitanja,
  2. odredite ključne riječi,
  3. razmislite o sinonimima.
  4. zaboravite SVE što znate o ovoj temi: ne testira se vaše znanje o temi, već vaše razumijevanje i rad s tekstom.

Pitanja su postavljena redoslijedom pojavljivanja odgovora u tekstu. Tako će odgovor na prvo pitanje biti u prvom odlomku, na drugo nakon toga i tako redom. Posljednje pitanje može testirati vaše razumijevanje poruke teksta: u tom slučaju raditi će se o tonu, mišljenju autora o određenoj tematici, ili perspektivi koju zauzima autor. Najbolja priprema za ovaj tip zadatka je čitati različite tekstove o različitim temama i upoznati se s žargonima i načinima pisanja na engleskom jeziku.

image3

Kod zadataka gdje je dio teksta (riječ ili rečenica) uzet iz teksta te ga vi morate vratiti natrag na točno mjesto (matching) ili izabrati između više ponuđenih odgovora (multiple choice) najvažnije je uvijek prvo pročitati tekst bez da gledate mogućnosti. Tijekom čitanja pokušajte razmisliti što biste ubacili u prazninu: ako je u pitanju jedna riječ, razmislite koja bi vam riječ odgovarala jer se ponekad dogodi da se baš ta riječ nađe među ponuđenim odgovorima. Ako morate ubaciti rečenicu ili segment teksta, razmislite koji vam dio smisleno nedostaje da bi tekst bio povezan: nedostaje li osoba koja je nešto učinila, a kasnije je spomenuta? Nedostaje li mjesto gdje se nešto odvijalo ili uzrok nečega? Sve vam to može pomoći kod izbora kasnije.

image4

Najneugodniji je učenicima često zadatak gdje je jedna riječ uzeta iz teksta, a ništa vam nije ponuđeno te sami morate upisati riječ. Kao i kod „multiple choice“ zadataka prije, pročitajte tekst, razmislite koja vrsta riječi nedostaje: član, glagol, prijedlog… U velikoj većini slučajeva nedostaju funkcionalne riječi, a ne sadržajne poput imenica i glagola, dakle traže se prijedlozi, veznici, pokazne zamjenice, članovi… U jednom istraživanju utvrđeno je da prijedlozi čine 34%, zamjenice 17%, a veznici 8% odgovora na testovima s ovim tipom zadataka. (http://www.caeexamtips.com/reading#readingparts1and2).

Vrlo pažljivo pogledajte što se nalazi i prije i poslije praznine. Kod zadataka s prazninama, uvijek na kraju ponovo pročitajte tekst kako biste vidjeli ima li vam sve zajedno smisla ili je možda potrebno revidirati neki dio. Za ove tipove zadataka važno je bilježiti i učiti kolokacije: koji glagoli se slažu s kojim imenicama, prijedlozima i slično. Gramatika igra također važnu ulogu kod zadataka gdje se testiraju prijedlozi i članovi tako da se taj aspekt ne smije zanemariti kod pripreme.

image5

Pripremiti se za višu razinu mature iz engleskog jezika nimalo nije jednostavan pothvat. Uz dovoljno vježbe i dobre tehnike rješavanja zadataka možete postići dobre rezultate i uštedjeti vrijeme kako biste manje stresno doživjeli cijeli test.

Ako smatrate da vam treba još ovakvih ideja, dođite, javite nam se i s veseljem ćemo vam pomoći.

https://www.didasko.hr/matura

Vidimo se u Didasku!


KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image