NASTAVAK: BOGAT VOKABULAR – KAKO GA STEĆI?

Vrati se na blogove

NASTAVAK: BOGAT VOKABULAR – KAKO GA STEĆI?

  • Datum 16.06.2014.
NASTAVAK: BOGAT VOKABULAR – KAKO GA STEĆI?

Piše: LANA MESMAR ŽEGARAC

Prije 2 tjedna na našem blogu smo objavili prvi dio članka o bogaćenju vokabulara. Nadamo se da ste imali vremena i priliku primijeniti neke od savjeta . Sada slijedi 2. i zadnji dio tog članka s još nekoliko savjeta. Nadamo se da će vam biti vrlo korisni i da će vam pomoći da obogatite svoj vokabular.

  • Ben Whately, manager u Memrise, smatra da kako bismo naučili riječ, moramo koristiti mnemo-tehnike, a njegova omiljena je da pronađemo riječ na materinjem jeziku koja slično zvuči kao i nova riječ na stranom jeziku.
  • Camille Chevalier-Karfis predaje francuski već 19 godina i vodi blog French Today. Ona smatra da su vizualni stimulansi važni za učenje, pa predlaže kartice s riječima i slikama na koje možemo napisati sve o toj riječi: jednina, množina, članovi, sinonimi, izgovor…
  • David Mansaray, pobornik samoučenja, smatra da je važna svijest o riječima koje ne znamo. Da bismo to postigli, možemo čim češće opisivati stvari oko sebe, na primjer ljude na ulici (odjeća, izgled, stvari koje ih okružuju…). Kad se ne možemo sjetiti riječi, zapišemo je i potražimo kasnije.
  • Ako često koristimo kompjutere i Internet, možemo poslušati savjet Lizzie Fane, utemeljiteljice ThirdYearAbroad.com, najveće britanske mreže za razmjenu studenata, koja predlaže instalirati Language Immersion za Google Chrome. Može se birati razina učenja jezika i koji jezik želimo i Immersion će nam prevoditi riječi koje želimo na stranici na kojoj se nalazimo. Ona također preporuča slušanje: audio knjige na stranom jeziku možemo slušati i čitati ih na materinjem jeziku u isto vrijeme. Ona smatra da je izuzetno efektna kombinacija dvaju jezika za učenje neobičnih i novih riječi.
  • Lynn McBride, autorica knjige How to Learn a New Language with a Used Brain napisane posebno za odrasle koji uče jezik, preporuča pisanje: na taj način prisiljeni smo potražiti riječi koje ne znamo. Možemo pisati poruke prijateljima ili dnevnik na stranom jeziku.
  • Mark Thomson, samouk i pokretač online tečaja Russian Accelerator kaže da se vokabular uči u pet koraka: 1) slušaj i ponovi – tako uče djeca, bez da znaju što riječ znači; 2)odredi značenje iz konteksta; 3) poveži riječ u mnemo-tehnici – on daje primjer riječi ‘pivo’ (”For the word ‘pivo,’ I’d use: Every time I drink BEER, I have to pee”.); 4) napiši riječ na karticu i svaki put kad se ne možeš sjetiti, upiši na karticu x; 5) odmah pokušaj koristiti novu riječ – smisli čim više rečenica s tom riječi.
  • Martin Benjamin, predavač na Swiss Federal Institute of Technology Lausanne, smatra da je društveni kontekst najvažniji. On predlaže ”language exchange”- nađite se jednom tjedno na kavi s nekim tko zna jezik koji Vi želite naučiti, a tko želi naučiti Vaš jezik. Govorite pola sata Vaš, a pola sata njihov jezik.

Koji Vam se god način najviše svidio (a mi preporučamo da ih isprobate sve), najvažnije je da za svoj strani jezik izdvojite barem malo vremena svaki dan. Da li će to biti slušanje pjesme dok kuhate ili se vozite autom na posao ili čitanje novina na stranoim jeziku ili rješavanje gramatičkih zadataka, uložite truda u jezik i to će Vam se vratiti stostruko.

Izvor: http://www.smartlanguagelearner.com/experts-reveal-method-learning-vocabulary/

 

Provjerite naše tečajeve stranih jezika!

https://www.didasko.hr/strani-jezik


KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image