NE MOŽETE BITI KONKURENTNI BEZ STRANIH JEZIKA!

Vrati se na blogove

NE MOŽETE BITI KONKURENTNI BEZ STRANIH JEZIKA!

  • Datum 02.02.2017.
 NE MOŽETE BITI KONKURENTNI BEZ STRANIH JEZIKA!

Strani jezici posebno su važni za tvrtke u Međimurju!

Činjenica je da strani jezici postaju sve važniji za gospodarstvenike u Međimurju zbog sve učestalijeg međunarodnog poslovanja i stranih investitora.

Poslovni uspjeh tvrtke često ovisi o poznavanju barem dva strana jezika. Strane jezike koristimo kod pismene korespondencije, telefonskih razgovora, prezentacija, sastanaka, na sajmovima, radionicama i predavanjima. Samo oni koji profesionalno i sigurno vladaju stranim jezikom su u velikoj prednosti pred drugima.

Ako znate barem dva strana jezika:

  • Lakše ćete se zaposliti i napredovati na radnom mjestu.
  • Bit ćete uvjerljiviji pri sklapanju poslova s inozemnim klijentima, te lakše i brže stvoriti prisniji odnos ako poznajete i njihovu kulturu.


Koji jezik je za Međimurce korisniji – engleski ili njemački?

U idealnim uvjetima, osoba aktivna u poslovnom svijetu u Međimurju trebala bi znati oba jezika radi komunikacije sa stranim partnerima i klijentima.

Njemački jezik nam je potreban zbog neposredne blizine zemalja njemačkog govornog područja i sve češćih investicija poduzeća iz tog područja.

Engleski jezik nam je koristan za ostale zemlje koje nas okružuju i čija su poduzeća u kontaktu s našima. Isto vrijedi i za ostale jezike poput ruskog, francuskog ili talijanskog – bilo bi idealno tečno govoriti što više jezika jer jezici otvaraju vrata u poslovnom svijetu.

slika-za-web-2

Ne možete biti konkurentni bez znanja stranih jezika

Europska unija pred nekoliko je godina izradila plan obrazovanja prema kojem bi svaki njezin građanin trebao znati barem tri jezika, no u Hrvatskoj vrlo mali broj ljudi poznaje barem dva svjetska jezika.
Što se tiče poslovnog jezika, moramo reći da, iako osobe na menadžerskim pozicijama dobro govore opći poslovni jezik, i oni bi s vremena na vrijeme trebali pohađati specijalizirane jezične programe koji možemo izraditi po njihovoj mjeri.
Razlog tome je što se i poslovni jezik mijenja velikom brzinom i uvijek ima mjesta za „poliranje“ određenih jezičnih vještina. Tako je npr. važno znati tzv. diplomatski jezik, koji je ključan u pregovorima.

Strani jezici važniji od radnog iskustva

Prema istraživanju provedenom u našoj zemlji, stranim jezicima najbolje se služe osobe između 15 i 34 godine. Veliki broj polaznika Didaska svjedoči kako je poznavanje stranog jezika važno za radno mjesto koje trenutno obavljaju, a dio njih smatra kako je znanje stranih jezika u nekim profesijama važnije od radnog iskustva.

Jezične edukacije za tvrtke s područja Međimurja

Što se tiče zastupljenosti održavanja tečajeva poslovnog jezika u tvrtkama, unatrag 10 desetak godina mnoge su hrvatske tvrtke, nažalost, u velikoj mjeri smanjile ili u potpunosti ukinule edukaciju iz stranih jezika, što se već nakon par godina pokazalo kao neispravan korak.

Didasko je unutar svojih 8 godina poslovanja za 60-tak tvrtki s područja Međimurja i okolice organizirano razne vrste tečajeva stranih jezika u obliku ih-house edukacije, dakle samo za njihove djelatnike (u skupini ili individualno), ili su uključivali svoje djelatnike u skupine Didaska u standardne programe, individualnu nastavu ili u konverzacijski tečaj, prvenstveno s ciljem usavršavanja govornih vještina.

Obrazovanje je glavni instrument razvoja svake zemlje

Sistematsko i kontinuirano ulaganje u jezičnu i poslovnu edukaciju danas se u Hrvatskoj pa tako i u Međimurju, veže uglavnom uz velika i srednja poduzeća, nažalost manja poduzeća ulažu nedovoljno u taj vid edukacije.

Obrazovanje je glavni instrument razvijanja ekonomske politike neke zemlje. Kvalitetna suradnja obrazovnih institucija, poput naše, i poduzetništva nužna je kako bi se mogao osposobiti kadar kompetentan da zadovolji potrebe gospodarstva.

U današnjem poslovnom svijetu vješto korištenje stranog jezika i sigurnost u komunikaciji s poslovnim partnerima pridonose uspješnosti poslovanja. Iako smo mala zemlja, moramo biti svjesni da nam višejezičnost itekako može pomoći u otvaranju vrata za toliko priželjkivan strani kapital.

Tvrtke koje sistematski i kontinuirano ulažu u jezičnu ili poslovnu edukaciju mogu povećati prodaju za više od 40 posto u odnosu na konkurente koji to ne nemaju.

Mislite i na svoj osobni razvoj!

Govoreći strani jezik, obogaćujemo sebe kao osobu, lakše prihvaćamo razmišljanja drugih naroda, razumijemo njihove raznolikosti i vidimo dalje.

Prema europskim preporukama, komunikacija na stranom jeziku druga je ključna kompetencija u nizu od osam, koje pojedinac treba steći da bi poboljšao svoje mogućnosti uspjeha u sve dinamičnijem svijetu rada.

POSLOVNA MINI AKADEMIJA – POSLOVNA EDUKACIJA U SURADNJI S TVRTKOM AVUS d.o.o.

Poslovna mini akademija ili Leadership za menadžere namijenjena je vlasnicima i direktorima tvrtki, menadžerima i rukovoditeljima s ciljem poboljšanja vještina vođenja i upravljanja, koje će im olakšati stvarnu poslovnu svakodnevicu, te pomoći u postizanju boljih rezultata i zadržavanja kvalitetnih zaposlenika.

VODITELJICA:

Mr. Sc. Asja Lajtman Bosilj čiji će vam konkretni savjeti primjenjivi u praksi pomoći u poslovnoj svakodnevici.

Više o Poslovnoj mini akademiji pročitajte na https://www.didasko.biz/leadership-za-menadzere

Za više informacija o usavršavanju stranih jezika obratite nam se na lidija.buljan@didasko.hr, 099 259 1701.

Veselimo se Vašim prijavama!

Za više informacija i prijave slobodno se obratite:

Didasko d.o.o. jezično edukativni centar i ustanova

Športska 6a, Čakovec, Trg bana J. Jelačića 6 Prelog

didasko@didasko.com.hr 

099/259 17 01
099/422 98 66

 


KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image