UČENJE JEZIKA KAO STIL ŽIVOTA? JER UČENJE NE PRESTAJE S TEČAJEM!

Vrati se na blogove

UČENJE JEZIKA KAO STIL ŽIVOTA? JER UČENJE NE PRESTAJE S TEČAJEM!

  • Datum 16.02.2021.
UČENJE JEZIKA KAO STIL ŽIVOTA? JER UČENJE NE PRESTAJE S TEČAJEM!

Jedna od strana učenja stranog jezika koja obično predstavlja problem jest dugotrajnost samog procesa. Što god želimo naučiti, moramo se pripremiti na činjenicu da to nećemo naučiti preko noći. S jezicima je to posebno vidljivo. Mjesecima nam se čini da se nismo pomaknuli s mjesta, radimo iste stare greške, mučimo se s istim problemima. Ako želimo biti posve iskreni, učenje stranog jezika zapravo nema kraja: jezik je živ organizam koji raste i mijenja se, prilagođavajući se promjenama u svakodnevnom životu ljudi. Tako svake godine u engleski jezik ulaze tisuće novih riječi – zapravo, Oxford English Dictionary nadograđen je samo od rujna do prosinca 2016. godine s 500 novih riječi (http://public.oed.com/the-oed-today/recent-updates-to-the-oed/).
Postavljaju se pitanja: Kako pratiti jezik u razvoju? Kako napredovati? Na koncu, kako održati željenu razinu znanja jednom kad je postignemo?
Odgovori: Tako da nam učenje jezika nadilazi pohađanje tečaja i pisanje zadaće. Tako da nam učenje stranog jezika postane načinom života i navikom.

ucenje4

 

Međutim, vrlo je teško ostati motiviran kad smo suočeni sa stotinama zadataka svaki dan: posao, obitelj, razne obaveze, pa i slobodno vrijeme koje želimo imati. Međutim, ako nam bavljenje jezikom postane navikom nećemo više morati razmišljati o tome: biti će to kao kad peremo zube i oblačimo se ujutro.
Zamislite da možemo stvoriti toliko jaku naviku učenja jezika da nijedan dan ne prođe bez toga. Koliko bismo tada napredovali?

Sad kad smo odlučili da će nam učenje jezika postati navikom, pitamo se kako to učiniti?
Prvo moramo razmisliti kako sad trenutno učimo. Tečaj nam je utorkom i četvrtkom. To znači da utorkom i četvrtkom 15 minuta prije polaska na tečaj pišemo zadaću (ili jednostavno odlazimo na tečaj, bez zadaće? Da u srijedu uzmemo knjigu i pokušavamo čitati iako nam omiljena serija nemilosrdno odvlači pažnju? Da u nedjelju navečer umorni pokušamo rješavati zaostatke u radnoj bilježnici? Je li to ispravna metoda?

Kako bismo učenje uključili u svakodnevne rutine bez stresa i na učinkovit način, prvo nam treba podsjetnik. Za to možemo koristiti mobitel – namjestite alarm na doba dana kad znate da imate malo vremena. Kad ste sigurni da ne morate vi misliti na to kad ćete učiti jezik jer će vas telefon podsjetiti, razmislite kako stvoriti rutinu učenja koja vam neće biti stresna ili naporna. Je li to nova pjesma koju ste čuli na radiju i želite proučiti tekst? Je li to epizoda najdraže serije koju želite gledati s engleskim titlovima? Čitanje novosti na engleskom jeziku online? Ili je to čitanje teksta ili rješavanje zadataka u radnoj bilježnici? Što god bilo, potrudite se da ta aktivnost bude za Vas ugodna jer ćete je onda željeti ponoviti. Posvetite 5-15 minuta vašoj navici učenja jezika. Ali učinite to svaki dan, jer tečaj će kad-tad završiti – ili u lipnju ili zauvijek, a navika će ostati. A ako ste zaista marljivo održavali naviku, možete se čak i nagraditi čokoladom.

Pitate li se koju metodu samostalnog učenja odabrati, obratite nam se putem e-maila ili pošaljite komentar. Ili jednostavno dođite u Didasko Čakovec ili Prelog, rado ćemo Vam pomoći i odgovoriti na pitanja.
Sretno učenje, samostalno i/ili u školi stranih jezika!

https://www.didasko.hr/strani-jezik


KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image