ZAŠTO KONVERZACIJA, A NE "KLASIČNI" TEČAJ?

Vrati se na blogove

ZAŠTO KONVERZACIJA, A NE "KLASIČNI" TEČAJ?

  • Datum 06.01.2020.
 ZAŠTO KONVERZACIJA, A NE

Konverzacija je danas termin koji se najčešće spominje u analizama potreba kod upisa na tečaj stranog jezika. Polaznici trebaju „više konverzacije“, „ne ide mi govor, želim ga poboljšati“, „tehnički vokabular nije mi problem, ali trebam konverzaciju“ i slično. Jedno od najčešće postavljenih pitanja i jedna od nedoumica jest što je to točno konverzacijski tečaj i je li to tip tečaja koji će najbolje ispuniti očekivanja i zadovoljiti potrebe polaznika.

“Voditelj sam konverzacijskih tečajeva u Didasku već nekoliko godina i svake godine mi se čini da nešto novo naučim o tome koliko je jezik fascinantna vještina i kako se uči na najzagonetnije načine. Kad prisustvujemo stručnim usavršavanjima, čini mi se da je konverzacija, kao jedna od ključnih poslovnih vještina na materinjem i stranom jeziku, još uvijek podcijenjena te da joj se pridaje premalo pozornosti u usporedbi s drugim vještinama.”

Učimo li dovoljno jezik kroz pričanje i igru?

U klasičnom/standardnom tečaju govor zauzima manji udio nastave jer su programi zahtjevni i nastavnici ne mogu, tj. nemaju taj luksuz posvetiti čitava dva sata ili više samo na razgovor. Polaznici često imaju osjećaj veće učinkovitosti ako rješavaju mnoštvo zadataka u knjizi i radnoj bilježnici nego kad jezik vježbaju kroz igru, diskusiju ili sat i pol pričaju o svojem djetinjstvu, putovanjima ili raznim iskustvima. Kako naučiti jezik bez da ste sat i pol u bilježnicu napisali ijednu riječ? Hoćete li išta zapamtiti s takvog sata? Hoće li Vam se poboljšati vokabular ili gramatika?

konv2

Kad se prisjetim svojeg iskustva učenja njemačkog jezika u izvornom okruženju, mogu reći da je to prije svega vrlo zastrašujuće iskustvo. Izloženi smo neugodnostima raznih vrsta, zbog nerazumijevanja govora, nedostatka vokabulara, učestalog zastajkivanja te frustriranosti zbog osjećaja da nimalo ne napredujemo. Međutim, iz vlastitog iskustva, mogu reći da ovakvi problemi nestaju jedino tako da se čim češće izlažemo baš takvim situacijama i na taj način brusimo i usavršavamo govorne vještine.

Nedostatak konverzacijskog tečaja, kao i svakog specijaliziranog tečaja, jest taj što je veliki fokus na govoru, dok ostale vještine nisu u tolikoj mjeri zastupljene.

Što je s ostalim jezičnim vještinama?

Ipak, vještine čitanja, slušanja, gramatike i vokabulara vrlo često čine osnovu našeg sata. Na primjer, raspravu o politici možemo voditi nakon što smo pročitali tekst i raspravili vokabular i strukture, riješili radni listić s najvažnijim riječima ili idiomima, odslušali TED talk ili podcast. Na temelju rasprave možemo napisati kratak osvrt ili odgovoriti na pitanja pismeno za zadaću. Ujedno, često naše teme povezujemo s gramatičkim strukturama, pa tako primjerice nakon obrade prošlih vremena pišemo životopis o kojem kasnije razgovaramo ili pričamo o djetinjstvu i mladosti. Taj ćemo sat posebno obratiti pozornost na greške kod tvorbe i korištenja prošlih vremena u govoru. Na kraju cjeline pišu se kratke provjere, izrađuju prezentacije i plakati.

Rezultati su izrazito vidljivi u tečnosti govora. Polaznici koji su u rujnu sramežljivi i zamuckuju do kraja lipnja govore sa znatno većom lakoćom i mnogo opuštenije upravo zato jer su mjesecima to vježbali.
Vidljivo je i poboljšanje u korištenju gramatičkih struktura jer se uvijek koriste u relevantnom i osobnom kontekstu, pa se tako i lakše pamte.

Polaznici sami kreiraju program!

Konverzacijski tečaj u našoj školi ima veliku prednost za polaznike i zato jer oni sami sudjeluju u njegovom stvaranju. Prvi sat svakog konverzacijskog tečaja je „syllabus brainstorming“: polaznici u grupi biraju teme koje su im važne i korisne i prema toj skici ja izrađujem plan i program tečaja, te u njega uključujem gramatičke teme i organiziram satove.

Za kraj, evo mog prijedloga. Ako smatrate da niste spremni za ovakav zaokret, te da trebate „klasičniji“ tečaj gdje su sve vještine zastupljene podjednako, ili nemate tolike potrebe za govorom, u Didasku ćete dobiti izvrstan tečaj. Ako ste, međutim, spremni „baciti se u vatru“ ili ste prepoznali potrebu za intenzivnijim vježbanjem govora, isprobajte konverzacijski tečaj, te uz kavu i keksiće učite jezike s nama.

Napisala Lana Mesmar Žegarac

konv7

Komentari polaznika konverzacijskih tečajeva

Konverzacijski tečaj jedan je od boljih načina učenja stranih jezika! Poboljšava točnost u interakciji, proširuje vokabular, poboljšava sigurnost i samouvjerenost u komunikaciji.
Posebice mi se sviđa sto nema propisani plan rada, već sadržaj čine aktualne i zanimljive teme iz svakodnevnog života, teme iz važnih životnih situacija kao sto su obitelj, posao, sport, zdravlje, kultura, tehnologija, hobi… totalno je prilagođen interesima grupe te kroz igru i smijeh lako je doći do željenih rezultata. Nedostataka NEMA!
Mirela

Zašto mi je konverzacija korisna kao tečaj?
Odgovor bi bio jer u konverzaciji upravo imamo najmanje vremena za snalaženje, nemamo vremena za traženje odgovora ili prijevoda u glavi te se onda nalazimo u neugodnim situacijama.
Kroz tečaj širimo vokabular, fraze, pričamo i jednostavno se bolje pripremamo za realne životne situacije koje nam trebaju i koje se dešavaju. Pričanjem, ponavljanjem i slušanjem se po mom mišljenju puno bolje pripremamo za upravo realan poslovni i privatni život na stranom jeziku u odnosu na klasičan tečaj popunjavanja praznih mjesta u rečenicama ili popunjavanja sličnih zadataka. Ne mislim da je ovo potonje loše, ali mislim da je konverzacijski tečaj učinkovitiji u napretku znanja i korištenja stranog jezika, ali i u samopouzdanju prilikom stupanja u konverzaciju u stvarnom životu.
Na kraju sve je stvar treninga i ponavljanja.
Ako bih ponovo morao birati između konverzacijskog individualno tečaja i klasičnog grupnog tečaja ponovo bih izabrao konverzacijski individualni tečaj jer doslovno punih sat vremena vodim konverzaciju ili dijalog te tako najbolje vježbam govor i vokabular.
Filip

Meni osobno je ovakva vrsta tečaja odlična, nije klasično učenje, a konverzacija mi je potrebna u poslovnoj komunikaciji s klijentima.
Jasminka

https://www.didasko.hr/strani-jezik

https://www.didasko.biz/strani-jezik


KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku

imate li pitanja ili trebate savjet.

image